VM i RSG Victoria og Nicoline - GymDanmark

VM i RSG Victoria og Nicoline

(GymDanmark har modtaget denne artikel fra RG Friends Denmark)

Victoria og Nicoline er på vej til Asker Cup i Norge

Victoria Sørensen og Nicoline Sachmann – begge fra TIK – mødtes Lørdag morgen i Københavns Lufthavn. De skal flyve med SAS til Oslo og skal videre med toget til Asker, hvor de skal deltage i Asker Cup. De deltager i konkurrencen som led i deres sidste forberedelser til VM i Stuttgart, der begynder mandag den 7. september 2015.

Victoria og Nicoline rejser til Asker Cup uden deres trænere, da Camilla Olsen og Elisabeth Grube har ikke kunnet tage med. Heldigvis har pigernes norske klubkammerat Maja Lereim, der til daglig træner i Asker Turnforening, og hendes mor Hanne Hansen tilbudt pigerne, at de kan bo hos dem.  Det giver ro og tryghed, at de skal bo hos nogle de kender, og som sikkert også kan hjælpe dem med evt. praktiske spørgsmål i forbindelse med konkurrencen. Maja, der stiller op i juniorrækken, er i øvrigt en del af det danske hold. Asker Cup bliver en slags generalprøve for Victoria og Nicoline inden VM.

Mere end 20 år siden at Danmark sidst var repræsenteret med individuelle gymnaster ved VM

Når den lille danske delegation bestående af Victoria og Nicoline og deres trænere Camilla og Elisabeth torsdag den 3. september rejser til Stuttgart, er det – ifølge RG Friends oplysninger – mere end 20 år siden, at Danmark var repræsenteret ved VM i rytmisk sportsgymnastik. Så når pigerne går på konkurrencegulvet den 7. september lidt over kl. 10.00 med deres bold-serier (VM program og Victorias og Nicolines tider kan ses på rgfriends.dk under ”Kalender”), bliver det som en slags pionerer for dansk rytmisk sportsgymnastik.

Sidste gang Danmark deltog i et stort mesterskab var ved VM i 1989, hvor Ana Katrine Korning, Malene Franzen og Susanne Ravn repræsenterede Danmark, og ved EM i 1994, hvor Betina Larsen (i dag Kock Hansen) og Katrine Aagaard repræsenterede Danmark. Forud for 1989 havde Malene og Susanne været de dominerende individuelle gymnaster i Danmark, hvor Malene var den gymnast, der opnåede de bedste resultater i international sammenhæng. Malenes gymnastik karriere kulminerede med udtagelse til og deltagelse i OL i 1988 som eneste nordiske gymnast.

For Betina var det kæmpe stort at deltage i EM i 1994 i Grækenland. Hun og Katrine havde trænet utrolig hårdt i perioden op til EM og trænede også under hele konkurrencen. Det var en stor oplevelse, og Betina husker stadig følelsen af at gå på gulvet i de fire forskellige redskaber.

Det er derfor et kæmpe skridt, men også en kæmpe udfordring, at Danmark igen bliver repræsenteret ved VM; en rigtig god udvikling for rytmisk sportsgymnastik i Danmark, der har flere unge talenter på vej.

En vigtig international konkurrence – fra dansk og nordisk synsvinkel – er de Nordiske Mesterskaber, der holdes hvert andet år. Nordiske Mesterskaber 2016 holdes i Danmark i Taastrup Idrætshaller i weekenden den 12. – 13. marts 2016.Ved de Nordiske Mesterskaber deltager junior- og seniorgymnaster fra Danmark, Finland, Norge og Sverige. Finland og Sverige har i en lang årrække været dominerede, men Norge kan måske gøre sig gældende med unge talenter på vej. Det kræver mange træningstimer og international erfaring at kunne gøre sig gældende ved de Nordiske Mesterskaber. Også derfor er det vigtigt, at Danmark igen sender deltagere til store mesterskaber som VM.

Udtagelse og forberedelse til VM i Stuttgart

Victoria og Nicoline blev ved DM i maj måned – efter at have nået kvalifikationskravet – begge udtaget til at repræsentere Danmark ved VM i Stuttgart. Victoria, der er 18 år og går i Team Danmark HF klasse på Falkonergårdens Gymnasium, var forhåndsudtaget, da hun allerede ved SM nåede kvalifikationskravet. Nicoline, der er 17 år og går i Team Danmark STX klasse på Falkonergårdens Gymnasium, nåede kvalifikationskravet til DM, hvor hun kom på en anden plads, mens Victoria tog første pladsen.

For både Victoria og Nicoline er det en drøm, der er gået i opfyldelse, og de er begge stolte over at skulle repræsentere Danmark ved VM. Men de er samtidig ydmyge, for de ved, at selvom om de præsterer deres absolut bedste, vil de blive placeret blandt de sidste gymnaster, der endda har stor international erfaring. Victorias og Nicolines internationale erfaring er begrænset. Victoria har bl.a. repræsenteret Danmark ved de Nordiske Mesterskaber i 2014 i Finland, mens Nicoline repræsenterede TIK ved Miss Valentine i Estland i februar i år. Men de glæder sig til VM og er sikre på, at de vil få en stor oplevelse, værdifuld erfaring og læring som gymnaster.

Forberedelserne til og deltagelsen i VM giver meget fravær i skolen. Derfor er det godt, at begge piger går i en Team Danmark klasse, hvor der både er fraværsordning, supplerende undervisning og mulighed for fleksible aftaler vedr. skriftlige aflevering i forbindelse med sportsligt fravær.

Efter udtagelsen begyndte overvejelserne om forberedelserne til VM. Uden kontinuitet eller erfaring fra de store internationale konkurrencer har der ikke været en ”drejebog” eller et program for forberedelse til VM. Trænerne og gymnasterne har selv stået for at tilrettelægge forberedelserne. Det har været et stort ansvar, da VM deltagelsen jo har betydning – ikke bare for Victoria og Nicoline og TIK – men også for dansk rytmisk sportsgymnastik generelt, herunder dansk deltagelse ved de store internationale konkurrencer fremover.

Landsholdets træner, Alua Bekturova inviterede i foråret danske gymnaster til at deltage i Herca Cup 2015 og Herca Training Summer Camp 2015. Nicoline deltog både i konkurrencen og Summer Campen og brugte det som led i sine forberedelser. TIK sørgede samtidig for, at TIK gymnasterne efter sæson afslutningen kunne fortsætte med at træne i TIK Hallerne frem til sæson start den 3. august. Den svenske RSG klub, Nevis Rgk inviterede også pigerne til at deltage i deres sommertræning i de første uger af august, så de kunne supplere deres træning i TIK. Herudover har begge piger deltaget på RG Friends Denmarks træningsweekend den 15. – 16. august, hvor Alua sammen med Camilla var en del af instruktørteamet. TIK havde i den forbindelse arrangeret ekstra træning for pigerne med Alua og Camilla.

I de sidste uger har fokus været på at køre serierne igen og igen for, at de kan være så perfekte som muligt. Inden pigerne rejser til Stuttgart, kommer de måske også til at arbejde sammen med Jonas Tarp Jørgensen for at styrke dem mentalt.

RG Friends Denmark bakker op om Danmarks deltagelse ved VM

RG Friends Denmark bakker op om Danmarks deltagelse ved VM, som vi tror vil være med til at fremme udviklingen af rytmisk sportsgymnastik i Danmark. Vi forstår fuldt ud den kæmpe udfordring, som det må være at skulle repræsentere Danmark ved VM for første gang i mere end 20 år. Derfor er vi med Victoria og Nicoline, hepper på dem og håber, at de lykkes på deres niveau, med deres mål og forventninger. Held og lykke med Asker Cup og VM i Stuttgart. Vi håber, at Danmark fremover vil være repræsenteret ved de store mesterskaber og World Cups. Det vil også være en stor motivationsfaktor og et mål for de unge talenter, der er på vej, hvilket vil styrke udviklingen af dansk rytmisk sportsgymnastik yderligere.

RG Friends Denmark

PS! Vi håber naturligvis at modtage et rejsebrev fra Victoria og Nicoline, så alle kan høre, om deres oplevelse og erfaring ved at deltage i VM