Ungarsk træner skaber historiske resultater i Danmark

Bernadett Balazs, der i 1992 repræsenterede Ungarn ved OL i Barcelona, har arbejdet som træner i Danmark i seks år. Hun har allerede skabt historiske resultater, men har ambitioner om endnu mere succes for danske gymnaster. GymDanmark bringer her et portræt af den nuværende træner for kvindelandsholdet i idrætsgymnastik.

Bernadett Balazs kom til Danmark i 2009 efter en lang og succesfuld karriere som aktiv på det ungarske landshold, hvor hun blandt andet deltog ved OL i 1992. Hun stoppede sin aktive karriere i 1994, hvorefter hun fik en søn inden hun blev træner i Budapest i 1998. 

I 2009 fik Bernadett via den daværende danske landstræner, Ferenc Matkocsik, kontakt med den danske klub KG66 i Kastrup. Sammen med ægtemanden Milan Udvaracz, der er tidligere professionel fodboldspiller, har hun siden 2009 arbejdet som træner i KG66 og fungeret som landstræner for kvinderne siden VM i 2010. Bernadett er ansvarlig for alt det tekniske og gymnastiske, mens Milan koordinerer den fysiske træning og er en stor hjælp og støtte for både Bernadett og gymnasterne. 

 

Janteloven den største udfordring 

At komme fra Ungarn, hvor der er langt større tradition for at dyrke elitegymnastik, til en klub i Danmark er ikke en let opgave. Kulturelle forskelle, samt forskellige tilgange til gymnastikken i Danmark har været en udfordring for Bernadett, der til daglig blot bliver kaldt Ditti. 

"I Danmark skal man ofte passe på med at komme med udmeldinger om, at man gerne vil skabe store resultater. Janteloven er ikke på samme måde til stede i det ungarske gymnastikmiljø, så det har selvfølgelig været en udfordring at starte som træner i Danmark. Derudover er der jo andre kulturelle forskelle og ikke mindst den måde, som klubberne er organiseret på, er anderledes i Danmark. Det skal man lige vænne sig til", siger hun. 

I Danmark er der ikke samme tradition for at konkurrere som i Ungarn. Bernadett mener faktisk, at der ikke er færre talenter i det danske gymnastikmiljø end i det ungarske. Forskellen er blot, at det ungarske gymnastikmiljø i langt højere grad er præget af konkurrence og fokus på eliten. 

 

OL er målet

Bernadett Balazs lægger ikke skjul på, at hun har høje forventninger og ambitioner med de danske gymnaster, hun arbejder med. Ønsket om at vise verden, at der altså også er dygtige idrætsgymnaster i Danmark er med til at motivere hende i forbindelse med træningen af gymnasterne. 

"Jeg vil gerne være med til at udvikle gymnaster, der kan kvalificere sig til finaler ved eksempelvis EM - Og så er den olympiske kvalifikation selvfølgelig også et mål, som vi har", udtaler hun. 

Resultaterne af den målrettede indsats har allerede vist sig. Der er en tydelig udvikling at spore hos gymnasterne, som ikke er til at tage fejl af. Det drejer sig ikke blot om de yngre gymnaster, som endnu ikke har haft deres internationale debut, men også de ældre gymnaster, som har været på landsholdet i mange år. Eksempelvis har man kunnet spore en udvikling hos den mangedobbelte danske mester Mette Hulgaard hendes holdkammerat Michelle Lauritsen, der begge har rundet 27 år - en alder, der ligger langt over gennemsnittet for gymnaster, der konkurrerer internationalt. Derudover har resultaterne ved sommerens Europæiske Ungdoms-OL, hvor Marie Skammelsen blev nr. 5 i finalen i spring over hest, vist, at der er potentiale i de yngre gymnaster. Det er nemlig første gang nogensinde, at en kvindelig idrætsgymnast fra Danmark har været med i én af de store internationale finaler. Desuden vandt Marie Skammelsen som den første danske pige de nordiske juniormesterskaber tidligere i år. 

Allerede i weekenden starter den internationale konkurrencesæson for Bernadett og de danske landsholdsgymnaster. Her gælder det de nordeuropæiske mesterskaber, hvor Danmark er repræsenteret med Mette Hulgaard, Michelle Lauritsen, Marie Skammelsen, Victoria Schilling og Linnea Wang. I slutningen af oktober er der VM i Glasgow, der fungerer som første OL-kvalifikation. Her vil Danmark stille op med tre kvindelige og tre mandlige idrætsgymnaster. 

 

Hvad leder du efter?
Brug søgefeltet ovenfor eller kontakt os på forbundskontoret.
Nyheder
Se seneste nyhedsbreve her
Kurser og uddannelse
Kurser og uddannelse
Find inspiration til at blive en endnu bedre træner her
Læs mere her
Gymnastikevents
Uanset om du er bredde- eller konkurrencegymnast, har GymDanmark et tilbud til dig.
Få nyhederne direkte

Tilmeld dig GymNYT - Vi holder dig opdateret ugentligt
Samtykkeerklæring til GymDanmark

Facebook
Følg med på Facebook
Følg os på Facebook og kom tæt på gymnastikken
Youtube
Følg med på Youtube
Følg os på Youtube og se gymnastik når du vil
Instagram
Følg med på Instagram
Følg os på Instagram - Gymnastik i billeder og video
LinkedIn
Følg med på LinkedIn
Følg GymDanmark på Linkedin